Tips till seniorer i Corona-tider: digitala och traditionella aktiviteter

SPF Seniorerna vill under Corona-krisen ge alla seniorer tips på vad man kan syssla med om dagarna. Vi kan fortfarande göra samhällsnytta och stötta våra medmänniskor. Vi uppmanar alla seniorer att bry sig om varandra och tipsa varandra om sysslor när fysiska möten inte kan genomföras. Ring, skicka telefonmeddelanden eller kommunicera via internet för sällskap – det är viktigt med sociala relationer. Läs en bok, spela bridge på nätet eller testa en ny maträtt efter matinköp via nätet.

På SPF Seniorernas webb har vi samlat all information kring Corona-viruset och alla tips på aktiviteter till föreningar och enskilda i dessa tider:
https://www.spfseniorerna.se/sa-tycker-vi/halsa–omsorg/information-om-coronaviruset/

Bli mer digital

• När man ska minska sina sociala kontakter är det extra viktigt att kunna använda sig av olika internetverktyg för att kunna hålla kontakten med andra och sköta viktiga ärenden.

NY! “Digitala jag” är en utbildning i digital vardagskunskap. Klicka på länken och välj till exempel Kommunicera digitalt. Följ instruktionerna! https://www.digitalajag.se/

• I Seniorsurfarna på SVT Play drillas 4 kända svenskar i digitala färdigheter. Även om du inte vill bli mer digital så är det roligt att se deras problem och diskussioner.
Alla avsnitt hittar du här: https://www.svtplay.se/seniorsurfarna

Internetstiftelsen har brutit ned programmen till 12 korta filmer, Seniorsurfarskolan. Dessa hittar du på Internetsstiftelsens Youtubekanal: https://www.youtube.com/playlist?list=PLtDs7N_g_eiblngnCPF6FJzETgol1_jWO

Elderly lady typing on laptop. Shallow DOF.


Underhållning

• Det finns kostnadsfria play-tjänster som SVT Play och TV4 Play för underhållning, nyheter, filmer, serier och dokumentärer. Även andra TV-kanaler har kostnadsfria playtjänster, i vissa fall kan de kräva en registrering med emailadress.

• I Öppet arkiv erbjuder SVT ett gediget utbud av program handplockade ur vår svenska tv-historia. https://www.oppetarkiv.se/

• Det finns även betaltjänster för serier, filmer och dokumentärer såsom Netflix, HBO, Cmore och Viaplay. De kan ofta användas på flera enheter samtidigt beroende på vilken typ av abonnemang man har.

• Poddar är inspelade radioprogram som du kan lyssna på direkt via webben eller ladda hem och lyssna på när det passar dig.
Lyssna på podcast: en introduktion finns här – en hemsida om att lyssna på poddar: https://teknifik.se/2018/06/lyssna-pa-podcast-basta-apparna/

• Seniorpodden är förbundets egen podd som tar upp ämnen som intresserar våra medlemmar. Lyssna på den här: https://www.spfseniorerna.se/om-forbundet/seniorpodden

• Sveriges Radio har ett stort utbud av poddar inom alla möjliga områden som politik, djur och natur, vetenskap, dokumentärer, underhållning och mycket mer. https://sverigesradio.se/program

• Biblioteken har även utlåning av ljudböcker och e-böcker och kostar inget. Besök ditt biblioteks hemsida för mer information och utbud och hur du går tillväga. Det finns även ett flertal betaltjänster för ljudböcker såsom Bookbeat, Storytel och Nextory.

• Många tjänster för både ljudböcker, tidningsmagasin (Readly) och streaming av filmer/serier har gratis prova-på-perioder, ofta 14-30 dagar. Erbjudanden om prova-på hittar du vanligtvis på respektive tjänsts hemsida.

• Korsord, suduko och quiz finns det mycket av helt gratis på webben. Skriv t ex ”korsord” i din webbläsare så får du förslag på sidor. Vissa kan du lösa direkt på skärmen och andra kan du skriva ut.

 

Social gemenskap på nätet

• Via sociala medier, exempelvis Facebook och Instagram, kan du hålla kontakt med vänner och familj och även stifta nya bekantskaper. På Facebook finns speciella sidor och grupper för alla möjliga intressen där du kan diskutera och få tips av andra som har samma intresse som du. NY! Det finns till exempel Facebook-grupper med pysselidéer, odlingsråd och boktips.

• Videosamtal och digitala möten är också ett alternativ. Det passar lika bra för enskilda som vill ha kaffestund med en bekant eller för mindre samtal i grupp. Leta upp din kontakt i mobilens kontaktlista och välj video/Facetime. För digitala möten med flera deltagare finns det flera kostnadsfria appar som du kan använda: Facebooks Messenger, Skype, WhatsApp och Viber är några exempel.

• SPF Seniorerna har startat en Facebook-grupp för seniorer som vill samtala över nätet, om allt mellan himmel och jord. Digital gemenskap med SPF Seniorerna heter gruppen, du hittar den här: https://www.facebook.com/groups/137580164356171/

• Det finns många spelappar där du spelar tillsammans med andra eller på egen hand. En välkänd är Wordfeud där du spelar det klassiska Alfapet. Det finns även appar för frågsport som Vem vet mest, Quizkampen och Primtime för att nämna några.

• Bridge är populärt även på nätet och det finns både kostnadsfria sidor och betaltjänster.

• Bland Seniorens kontaktannonser kan man hitta någon att prata med vid behov: https://www.senioren.se/kontaktannonser/

Appar hittar du i Google Play eller App Store
NY! Näthandel

• Handla mat på nätet. Alla stora matkedjor har näthandel, det finns möjlighet till hemleverans eller hämta i butik. För närvarande (slutet på mars) är det omkring 2 veckors väntetid på hemleveranser.
Ica har tagit fram en film som tipsar om hur man går till väga: https://www.youtube.com/watch?v=TrBngKw0sWk&feature=youtu.be
Hemköp har gjort en lista på de butiker som har så kallad Seniortimme, när riskgrupper kan handla i en lugn butik en timme på morgonen: https://www.hemkop.se/artikel/seniortimmen

• Handla medicin på nätet. Alla apotekskedjor erbjuder näthandel, till exempel Apoteket, Apoteket Hjärtat och Kronans apotek. Det finns också nät-apotek som Apotea.

• Byggvaruhus och trädgårdsbutiker erbjuder näthandel och hemleveranser. 20-27 mars har Byggmax fri hemkörning för personer 70 år och äldre: https://www.byggmax.se/leverans
Det finns både näthandel med hemleverans (vanligen mot en mindre summa) och kostnadsfri hämta i butik hos byggvaruhus som Bauhaus och K-rauta samt renodlade trädgårdsbutiker som Granngården och Blomsterlandet.

• Många restauranger erbjuder nu hemkörning eller avhämtning, information och kontaktuppgifter finns ofta på restaurangernas webbsidor.

• Det mesta kan inhandlas på nätet: allt från böcker och kläder till möbler och loppis. Ta en titt på exempelvis Adlibris för böcker eller Tradera för (ofta) begagnade prylar.

 

Icke-digitala aktiviteter

NY! Bygga pussel, lägga patiens eller spela sällskapsspel.

• Läs en bok, kanske har du någon ny i hyllan eller kan läsa om en favorit. Många bokhandlare har hemsidor där du kan köpa böcker nätet. Prova till exempel akademibokhandeln.se eller adlibris.se.

• Adlibris säljer garn via nätet också. På de flesta garntillverkarnas sida kan du också köpa garn och hitta stick- och virkbeskrivningar gratis. Prova till exempel jarbo.se eller hobbii.se. På hemsidan panduro.se kan du beställa ur hela deras sortiment av pysselmaterial.

• Ta en promenad men tänk på att hålla avstånd från andra. Bor du i ett tättbefolkat område kanske tidig morgon kan vara en bra tid att promenera på. Gruppromenader ska inte göras enligt Folkhälsomyndigheten.

•  NY! Träna framför tv:n varje vardag kl 09:40 på SVT 1 där träningsexperten Sofia Åhman tipsar om träningsformer som går att utföra hemma.
Finns också på SVT Play.

• Passa på att städa vinden/förrådet. Sortera gamla foton. Rensa garderoben, sortera, laga och förbered påsar som kan lämnas till återanvändning/återvinning.

• Plantera om blommor eller ägna dig åt trädgårds- eller balkongbestyr. Har du inte odlat så mycket tidigare, finns det många tips på nätet oavsett om man har balkong eller trädgård: odla.nu, blomsterlandet.se, alltomtradgard.se samt odlingspoddar som Trädgårdssnack och Odla med P1

• Testa att laga nya maträtter eller bakverk. Se t ex recept på Senioren.se: https://www.senioren.se/kategori/leva-uppleva/mat-och-dryck/

• Skriv eller läs en novell/bok. Skrivtips finns på Senioren.se: https://www.senioren.se/leva-uppleva/se-las/har-far-du-skrivtips/  
Här finns också mycket läsning, bland annat vinnarbidrag i tidningens novelltävlingar:

Har du fler tips på vad man kan göra hemma – hör av dig till oss!
Hör av dig till SPF Seniorernas förbundskansli med era bästa tips på vad man som enskild kan göra på hemmafronten i detta läge för att minska ensamhet och för att hålla igång, så sprider vi dessa vidare i organisationen.
08-692 32 50 eller info@spfseniorerna.se

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s