”Klarar du dig på pensionen?” – regler och upplägg

SPF Seniorerna har skickat en öppen inbjudan om att delta i SPF Seniorernas utmaning ”Klarar du dig på pensionen?” till statsminister Stefan Löfven (S), socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och Liberalernas partiledare Jan Björklund. Men vad är bakgrunden och reglerna för utmaningen?

Upplägg och regler
Deltagarna får dagen innan veckan börjar var sitt kuvert med en veckas nettopension, slantarna kommer att skilja sig åt något. SPF Seniorerna har innan dess dragit av för fasta kostnader enligt genomsnittssiffror på: hyra, el, hemförsäkring, TV-licens, internet, mobil, högkostnadsskydd för medicin, hygien och tandvård, förbrukningsvaror, hemutrustning.
Deltagarnas veckopension ska sedan räcka till all mat och fritid som de önskar företa sig under veckan. De väljer själva hur de disponerar sina pengar men de kommer även att få ett sms varje dag med fiktiva fritidshändelser (t ex din lokala SPF Seniorerna-förening ordnar boule och kaffe för 50 kr). Dessa sms-händelser väljer de att acceptera eller inte, och i så fall dra de av kostnaden för dessa från sin nettopension.
De eventuella resor som deltagarna behöver göra inom ramen för sina politiska uppdrag behöver inte betalas med pensionspengarna. Men andra resor, såväl verkliga som fiktiva (exempelvis hälsa på vänner eller spela boule med föreningen), ska dras av från pensionspengarna. Om politikerna blir bjudna på mat så får de dra av schablonbelopp för detta från sina pensioner: frukost 50 kr, lunch 100 kr, middag 150 kr. Lagar ledamöterna mat hemma, och använder t ex pasta som står i skafferiet sen tidigare så får de dra av en rimlig kostnad för det. Det är tillåtet att bli bjuden på t ex lunch av en bekant under veckan, förutsatt att deltagaren då själv bjuder tillbaka vid annat tillfälle under veckan. Det är också tillåtet att lösa de dagliga sms-utmaningarna på finurliga sätt, exempelvis köpa presenter eller kläder på second hand.
Det är däremot inte tillåtet att dela kostnader med ens verkliga make/maka, deltagarna antas vara ensamstående och ska således klara av sina kostnader på egen hand. Därtill är det ja eller nej på sms-utmaningarna som gäller: antingen går man på bio eller inte (det kan inte bli ett halv-ja att man hyr en film via nätet) och antingen hämtar man barnbarnen på förskolan och tar transport- och fikakostnader, eller så gör man det inte. Om deltagarna av någon anledning befinner sig utomlands utgår måltidskostnader enligt schablonbeloppen ovan. Det går givetvis bra att hoppa över en måltid om man så önskar, men det ska då redovisas.

Under veckan gäller följande
Deltagarna ska dagligen dokumentera hur det går att klara sig på en normal pension med text och bild i sociala medier genom att svara på följande tre frågor:
– Vad har du ätit idag och vad har du gjort?
– Vilken utmaning fick du via sms, hur agerade du?
– Har du avstått ifrån att göra (äta/dricka/köpa osv) något idag?
SPF Seniorerna kommer sedan att varje dag sammanställa svaren på de tre frågorna på Seniorbloggarna.
Politikerna uppmanas att använda en hashtag där det framgår att de deltar i utmaningen.

Efter veckan
Deltagarna samlas och vi går igenom hur veckan varit. Fick politikerna sina ”pensioner” att räcka? Hur många sms-utmaningar accepterades? Vilken pensionsnivå tror politikerna att de har levt på? Vilka övriga reflektioner har deltagarna efter veckan?

Datum
SPF Seniorerna har ännu inte fått någon respons på inbjudan från politikerna. Vi har endast specificerat att utmaningen bör äga rum under första halvan av 2017. Vi lämnar dock öppet för politikerna att själva bestämma vilka sju dagar i följd som passar dem, det skulle vara bra om minst två politiker kan genomföra veckan samtidigt. Det är önskvärt att deltagarna befinner sig i Sverige under merparten av dagarna. Sedan förra årets utmaning vet vi att det är inga svårigheter att genomföra veckan trots ett hektiskt jobbschema.

Övrigt
Det är SPF Seniorerna som har bestämt reglerna för utmaningen. Vi har tyvärr inte resurser eller tid för att genomföra detta under t ex en månad eller längre. Men vi tror och hoppas att politikerna tar intryck även av att försöka klara sig en vecka på en pensionsinkomst och får insikt i dagens pensionsnivåer. Och vi anser det vara bättre att utmana dem en vecka än att inte genomföra en utmaning överhuvudtaget.

2 thoughts on “”Klarar du dig på pensionen?” – regler och upplägg

  1. Jag har INTE 1000:-/v till annat efter 40 år som leg specsjuksköt på HELTID.Betalat mina CNSlån o trodde jag skulle slippa oroas på ålderdomen.Jag har 3000:-/månad efter fasta kostnaderna. DET tycker jag ni skulle be politikerna leva på.När jag kommer behöva hemtjänst o mattjänst, så får jag sätta mig hos tiggarna utanför ICA. Det här är inte värdigt.Borde blivit sopåkare istället.De har högre ingångslön än leg sjuksköt har vid pensionsavgång.

    • Det är skandalöst minst sagt.Jag har det lika uselt som är förskollärare. Vi kan tacka Göran Perssson som tog en massa miljarder ur pensionsfonderna till andra statsutgifter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s