Hur gick veckan som pensionärer för de fyra riksdagsledamöterna?

Ett gemensamt drag hos ledamöterna har varit att äta gröt till frukost. Luncherna har varierat från enkla soppor eller bjudlunch på riksdagen till korv eller fil och flingor.

Både Lars-Arne Staxäng (M) och Carina Ohlsson (S) har lyckats få en billig måltid, korv på extrapris respektive löksoppa, till att räcka till flera måltider. Solveig Zander (C) har haft med sig matlådor på sina studiebesök och Fredrik Lundh Sammeli (S) tog med sig en doggy-bag från en middag i riksdagen.

De fyra politikerna har varje dag fått en sms-utmaning från SPF Seniorerna som de har tackat ja eller nej till. Det har sammantaget blivit fler nej än ja. Ingen av dem antog utmaningen om att gå på bio med en kompis. Två av fyra lade undan till ny vinterjacka, en av fyra lade undan pengar till nya glasögon. Utmaningen om att lägga undan pengar till julklappar till barnbarnen tackade en ledamot ja till, övriga tre tackade nej men löste det genom att antingen sticka/sy julklappar eller att ge barnpassning under nästa år som julklapp.

151119_0533 liten

Fick ledamöterna sina ”pensioner” att räcka då? Solveig och Carina levde på en snittpension (ca 1200 kronor), Lars-Arne på snittpensionen för kvinnor (ca 1050 kronor) medan Fredrik drog nitlotten och var gängets garantipensionär (800 kronor). Det var på håret men alla fick pengarna att räcka precis, inte minst tack vare att de tackade nej till de vardagliga sms-utmaningarna samt var uppfinningsrika med julklappar, doggy-bags och att få en billig maträtt att räcka till flera måltider.

Riksdagspolitikerna fick även prova på SPF Seniorernas Pensionsbromskalkylator. Deras pensioner knappades in för att se hur mycket de förlorar per månad pga bromsen och totalt under balanseringsperioden år 2010-2017. Ledamöterna fick också se hur deras egna riksdagsarvoden skulle ha sett ut idag om dessa hade utvecklats som pensionerna sedan år 2009: det hade då blivit drygt 15 procent lägre inkomst.

1 thought on “Hur gick veckan som pensionärer för de fyra riksdagsledamöterna?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s