Sista dagen – leva som pensionär en vecka

Lars-Arne Staxäng (M) fick en tidig start på dagen med tågresa till Stockholm. Till lunch blev det två ägg och till middag kycklingfilé med grönsaker. Dag 3:s utmaning att lägga undan till ny vinterjacka löste ledamoten under veckans sista dag genom att skicka med 40 kronor till hustrun som på second hand i Lysekil införskaffade en ny jacka. Dag sju:s sms-utmaning var att hämta barnbarnet på förskolan med eventuella resekostnader och fika på stan på vägen hem. Då Lars-Arne redan åkt till Stockholm fick hans hustru ta sig an utmaningen, men han finansierade halva hennes bilresa för hämtning av barnbarn, även om det blev fika hemma istället för på stan. Lars-Arnes sista dag som pensionär gick på: frukost 18 kr + lunch 4 kr + middag och tillbehör 50kr + resa för att hjälpa barnbarn 10 mil x 20 kr / 2 =100 kr + 40kr (vinterjacka) = totalt 212 kr. Lysekilsledamoten konstaterar att han har 34 kronor kvar när veckan nu är över, tack vare att han snålat en del med utmaningarna enligt honom själv.


Carina Ohlsson (S) drog av 44 kronor för frukost och 77 kronor för lunch då hon är på jobbresa utomlands. Middagen med vin gick på 100 kronor, billigare än i Sverige således. Totalt gick Carinas sista dag på 211 kronor. Sms-utmaningen tackade Carina ja till och löste genom att lägga resekostnaden till förskolan på sonen, väl där blev hemvägen att promenera genom skogen – som gammal ledare i Friluftsfrämjandet gör Carina pinnbröd och smör av mjölken hon redan köpt (1-2 kronor).
Från Sydafrika där Carina befinner sig berättar hon om hur två kvinnor där beskriver sin pensionärsverklighet. Lucy, 71 år, som jobbat som sjuksköterska har 5200 rand per månad (ca 3200 kronor) som hon försörjer sig själv, fem barnbarn samt son och hans fru på. Dora, 72 år, har 1400 rand (cirka 850 kronor), vilket ska räcka till mat (600-700 rand), el (100 rand), begravningsförsäkring (200 rand) och eventuella resor till sjukhuset på 400 rand.

carina dag 7
Lucy, Carina och Dora

 

Solveig Zander (C) körde igång dagen med en morgonpromenad med stavar. Därefter var det dags för grötfrukost som tyvärr brändes vid. Väl i Stockholm blev det fil och flingor samt hårdbröd och ägg till lunch. Solveig förberedde debatter och var på diverse möten under dagen och hann med att köpa fika i riksdagens café, ett ställe hon hållit sig borta ifrån den senaste veckan på grund av kostnadsfrågan. Hon åt sedan vid skrivbordet, vilket hon brukar kompensera med att äta ute dagen efter – tur för Solveig att det var sista dagen som pensionär för annars hade hon nog fått avstå det. Dagens utmaning tackade Solveig ja till, hon hämtar barnbarnet och fikar men ser till att få skjuts hem av dotterns familj för att hålla kostnaderna nere (100 kronor totalt).

 

Fredrik Lundh Sammeli (S) skulle med ett tidigt morgonflyg till Stockholm och hann inte göra grötfrukost hemma innan. Han hade inte pengar till att köpa frukost på flygplatsen eller flyget. Till lunch blev det Varma Koppen och till middag hans fiskgratäng som nu är inne på sin andra dag – billig, men allt annat än god enligt Fredrik. Ledamotens dag livades upp av en bra diskussionstimme med statsministern om allt från skolan till äldrefrågorna. För första gången under veckan tackar Fredrik ja till sms-utmaningen: han hämtar gärna barnbarnen och sitter barnvakt men hans dotter tar alla kostnader för resor och fika.

ferdrik dag 7

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s