Dag 6 – Leva som pensionär en vecka

Carina Ohlsson (S) befinner sig på resande fot och får, precis som Fredrik Lundh Sammeli (S) gjorde under sin helgkonferens, dra av sina måltider efter Skatteverkets siffror: frukost 44 kronor, lunch 77 kronor och middag 77 kronor. Carina berättar att i Sydafrika där hon är gör studiebesök är det 9 miljoner människor som arbetar och betalar skatt, medan 16 miljoner människor lever på socialbidrag eller pension. I Sydafrika ligger den statliga pensionen på 1400 rand (cirka 850 svenska kronor). Dag sex:s sms-utmaning var: du bör köpa nya glasögon innan årets slut och då det snart är jul ska barnbarnen ha julklappar – lägg undan valfri summa till detta. Carina räknade på det hela men fick inte ihop det. Hennes uppfinningsrikedom är det dock inget fel på: julklapparna blir att hon och hennes man ställer upp som barnvakter någon helg när barnbarnen behöver det, då utlovas barnbarnen sin favoritmat och aktiviteter. Vad gäller glasögon så har Carina haft samma optiker länge och kommer därför att fråga om hon kan betala av nya glasögon under de närmaste månaderna.

Solveig Zander (C) drog som vanligt igång dagen med gröt till frukost. Sedan bar det iväg på studiebesök i Knivsta, och till lunchen hade Solveig tagit med sig grytan från söndagen. Hon blev bjuden på kaffe under sina besök men avstod från frukt. Kvällsmaten intogs i bilen i Östhammar: medhavd fil och flingor. Solveig berättar att i vanliga fall tar hon inte med sig mat under en besöksdag som denna utan äter ute, men även om det blev aningen bökigt så gick det bra att ha med mat. Ledamoten från Enköping fick dessutom höra av en person i Östhammar att klippa sig (vilket Solveig gjorde under dag 2) det hade man minsann inte råd med som pensionär. Även Solveig är kreativ på julklappsfronten som var dagens sms-utmaning: hon tänker sy och sticka julklappar till barnbarnen. För nya glasögon lägger hon undan en hundralapp men passar listigt nog på att gå på synundersökning på vardagar innan kl 12 då det är gratis.

Fredrik Lundh Sammeli (S) började sin sjätte dag som pensionär med en rejäl portion gröt och ett ägg med kaviar. Därefter blev det en tur till P4 Norrbotten för en radiointervju och uppföljning om just veckan som pensionär, den finns att lyssna på här. Till lunch blev det Varma Koppen och till middag halva fiskgratängen som inköptes i början på veckan. Fredrik menar att det är dåligt med variationen på måltiderna när man lever på en låg pension men han är glad att han i alla fall inte behöver vara hungrig. Sms-utmaningen med att lägga undan till julklappar och nya glasögon skjuter Fredrik på till nästa vecka då han bara har 9 kronor kvar att leva på.

fredrik dag 6
Foto: Jessica Rosengren NSD

Lars-Arne Staxäng (M) startade dagen med en grötfrukost för att därefter åka på möten i Göteborg. Lunchen hoppade han över. Till middag blev det blodkorv och extrapriskorv med dryck i form av vatten. Sms-utmaningen med julklappar och nya glasögon löste Lars-Arne genom att lägga undan 50 kronor per vecka till julklappar fram till jul och genom att handla billiga läsglasögon för 34 kronor på lågprisvaruhus, slugt! Dagens kostnader för Lars-Arne: 18 kronor (frukost)+ 34 kr läsglasögon + 14 kr (blodkorv + extrapriskorv delat på 2 personer) + 50 kr (avsättning till julklapp) = 116 kr.

lars-arne dag 6

5 thoughts on “Dag 6 – Leva som pensionär en vecka

 1. Det enda man kan tänkas komma fram till med denna utmaning att leva som pensionär, är att man inte kan leva som fattigpensionär, man överlever bara.

 2. Visst kan man leva på fil o flingor 1 v.Hur många fattiga pensionärer har egen sjö o potatisland?
  Ni borde lagt undan till progressiva glasögon, medicin, tand-o läkarbesök.Eller kanske till en ny TV? Undrar hur mycket ni fått över? Det går inte att leva på kvinnors pension.Systemfel! Sjäöv betalar jag 200:-bara till usla Svt.

 3. Hur många pensionärer klarar sig med ett par läsglasögon. Det här är inte ett värdigt liv att behöva vända på varenda krona o ständigt behöva välja bort mycket som är roligt o avkopplande. Alla människor har olika behov o upplever trevliga o avkopplande saker på olika sätt. Det är inte heller självklart att alla klarar av att äta gröt.

 4. hur mycket i pengaväg hade dom i veckan??? sen tycker jag att en vecka är alldeles för kort tid, skulle vara minst en månad…. sen är det inte bara till mat pengarna skall räcka till det skall betalas räkningar, medicin, tand-läkarbesök samt kanske få råd att unna sig något gott…. vilken pensionär kan gå och köpa sig ett par glasögon på en mack??? ordentliga glasögon kostar mellan 5-7,000 kronor…… denna undersökning är inte relevant för hur en pensionär har det…
  en pensionär kan inte leva på fil och flingor……

 5. Den här undersökningen är mycket dåligt genomförd.Rena lekstugan! La nyss 12000:-hos tandläkaren.1000:-/mån! Alliansen tog bort det fina tandvårdsstödet till pensionärer 2006.Progressiva glasögon runt 7000:-. Vi kan inte överleva på fil o flingor vecka efter vecka.
  Många lever på 100:-/dag o det ska räcka till allt. DET borde riksdagsmännen fått leva på.Ska alltså räcka till busskort el bensinpengar, olycksfallsförsäkringar.Bilrep o bilförsäkring har väl ingen råd med, om man inte är man förståss.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s