Riksdagsledamöter lever som pensionärer en vecka – regler och upplägg

De fyra riksdagsledamöter som antagit SPF Seniorernas utmaning att leva som pensionärer under en veckas tid sitter alla i Socialförsäkringsutskottet och de tre första även i den parlamentariska Pensionsgruppen – som ansvarar för pensionssystemet: Lars-Arne Staxäng (M), Solveig Zander (C), Fredrik Lundh Sammeli (S) och Carina Ohlsson (S).

Bakgrund: Det är SPF Seniorerna som har bestämt reglerna för utmaningen. Vi har tyvärr inte resurser eller tid för att genomföra detta under t ex en månad. Men vi tror och hoppas att ledamöterna tar intryck även av en vecka som pensionärer och får insikt i dagens pensionsnivåer. Och vi anser det vara bättre att utmana dem en vecka än att inte genomföra en utmaning överhuvudtaget.

Upplägg och regler
: riksdagsledamöterna får dagen innan veckan börjar var sitt kuvert med en veckas nettopension, som kommer att skilja sig åt något. SPF Seniorerna har innan dess dragit av för fasta kostnader enligt Konsumentverkets genomsnittssiffror på: hyra, el, hemförsäkring, TV-licens, internet, mobil, högkostnadsskydd, hygien och tandvård, förbrukningsvaror, hemutrustning. Ledamöternas veckopension ska räcka till all mat och fritid som de företar sig under veckan. De kommer även att få ett sms dagligen med fiktiva fritidshändelser (t ex din pensionärsförening ordnar boule och kaffe för 50 kr) som de får välja att acceptera eller inte, och i så fall dra av från sin nettopension. Resor som ledamöterna gör inom sitt riksdagsuppdrag behöver inte betalas med pensionspengarna, medan andra resor (dvs fritid) ska dras av från pensionspengarna. Blir ledamöterna bjudna på mat så får de dra av schablonbelopp för detta från sina pensioner: frukost 50 kr, lunch 100 kr, middag 150 kr. Lagar ledamöterna mat hemma, och använder t ex pasta som står i skafferiet sen tidigare så får de dra av kostnaden för det.
Vid sedan tidigare inplanerade längre konferenser och resor gäller ett lägre belopp, i enlighet med Skatteverkets siffror på måltidsavdrag: frukost 44 kr, lunch 77 kr, middag 77 kr.
Veckan genomförs 11 november-17 november, med utdelning av pensionerna den 10 nov och summering av veckan den 19 nov.

Under veckan: ledamöterna ska dagligen dokumentera livet som pensionär med text och en bild i sociala medier genom att svara på följande tre frågor:
– Vad har du ätit idag och vad har du gjort?
– Vilken utmaning fick du via sms, hur agerade du?
– Har du avstått ifrån att göra (äta/dricka/köpa osv) något idag?

SPF Seniorerna sammanställer dagligen ledamöternas svar på de tre frågorna på https://seniorbloggarna.com/
Hashtag för att följa ledamöterna under veckan i sociala medier: #levsompensionär

151110_9447 liten

Summering av veckan den 19 nov:
Ledamöterna får då gissa om de haft låg, medel eller hög pension. De får berätta hur det var att leva som pensionär i jämförelse med en normal vecka? Anser ledamöterna att något bör göras med pensionssystemet för att förbättra pensionerna, i så fall vad?

Frågor eller synpunkter? Kontakta Anna Eriksson, pressekreterare SPF Seniorerna: anna.eriksson@spfseniorerna.se eller 0706-606993

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s