Förslaget om obligatorisk läkarundersökning för äldre värd en diskussion

Häromkvällen hade SVT Rapport ett inslag om äldre i trafiken och hur många länder inom EU har krav på läkarintyg för att få behålla körkortet efter en viss ålder. De nordiska länderna stack ut genom att inte ha något sådant krav. PROs ordförande var intervjuad och sa att det vore åldersdiskriminering om man skulle kräva läkarintyg på 70-åringar.

Där håller jag helt med Kristina Tallberg. 70 är det nya 50. De flesta av oss är pigga, friska och är med många års erfarenhet säkra bilförare. Vi kör lugnt och vet att det är onödigt att göra osäkra omkörningar bara för att eventuellt komma fram någon minut tidigare.

Men det kan vara lite annorlunda 10-15 år senare. Man reagerar lite långsammare, synen och hörseln kan ha försämrats, och för några börjar demensen slå till. Då kan äldre bilförare istället bli risker i trafiken.

Därför tycker jag att förslaget om obligatorisk läkarundersökning är värd en seriös diskussion. Självklart inte vid 70 – det är provocerande för oss ungdomar – men vid 80/85 år.

Många av oss sköter det bra själva. Vi kör inte gärna i mörkret, vi undviker rusningstrafiken i storstäderna, och vi lyssnar på anhörigas oro osv. Vi drar ner på bilkörningen för att så småningom lägga av. Men andra klarar inte att ta det där sista definitiva beslutet på egen hand. Och då kan kravet på en läkarundersökning vara till hjälp.

Läkarundersökningen kommer också i många fall att visa att senioren är i fin form och fortfarande kan vara en god bilförare. Bra att veta för en själv och kanske ännu mer för de anhöriga som oroat sig.

Ett kommande beslut om en läkarundersökning vid en viss ålder innebär inte ett kollektivt förbud för äldre att köra bil. Det innebär att vi behandlas som individer. Och det tycker vi är viktigt i andra sammanhang.

Christina Rogestam
ordförande SPF Seniorerna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s