Hur ska vi äldre komma på att vi ska flytta i tid?

Det stora felet när man talar om seniorer och äldre är att utgå ifrån att vi är ett kollektiv. Att alla pensionärer tycker samma sak och vill samma sak. Man kan inte ha mera fel. Vi är de individer vi var före 65års-åldern, möjligen ännu mer envisa. En del är friska och pigga, andra är sjuka och har svårt att röra sig, de flest mår rätt bra men börjar känna av åren. En del av de nypensionerade har hög pension och tjänstepension, andra har garantipension och bostadstillägg. De flesta finns kanske nånstans mitt i emellan.
En del bor kvar i sitt hus och har tid att få en blomstrande trädgård. De njuter av friheten och tiden. En del reser och försöker ta igen det de missade i ungdomen. Andra lägger mycket tid och omsorg på barnbarnen. Åter andra – ofta kvinnor – kämpar hårt för att få tillvaron att gå ihop på den låga pensionen och ett tandläkarbesök eller trasiga glasögon kan bli en ekonomisk katastrof.
Men den dag kommer för oss alla när vi inte orkar med huset och trädgården, den stora våningen eller lägenheten tre trappor upp i ett hus utan hiss. Vi behöver ett annat boende. Ett boende till vilket vi längta, ett boende där vi vet att våra goda vänner kan besöka oss genom att det finns hiss och inga trappor eller trösklar. Ett boende i en stadsdel eller bostadsområde där vi känner oss hemma, och ett boende vi har råd med. Och hittar vi ett sådant boende flyttar vi direkt. Problemet är att det inte är så lätt att hitta en sådant boende.
Många upptäcker när de börjar räkna på ekonomin i en flytt från villa eller stor bostadsrätt att en ny lämpligare bostad har en betydligt högre månadskostnad. Och därtill kommer ”flyttskatten” som blir hög när man amorterat ner lånen på det tidigare boendet.
Ett gott boende handlar om att ha tak över huvudet, att bostaden är ändamålsenlig, att det finns service i närområdet, liksom fungerande kollektivtrafik och att det inte kostar för mycket. Det är viktigt för alla men faktiskt särskilt viktigt för seniorer. Boendet kan underlätta ett rikt liv i hälsa för pensionärer, men det kan också bli ett problem som låser in, begränsar och innebär en risk för ensamhet och skador.

Hellre morot än piska för seniorernas rörlighet
I debatten om bostadsmarknaden hörs ofta resonemanget att rörligheten måste öka.
Tanken verkar vara att alltför många av oss bor i bostäder som inte är anpassade för våra behov samtidigt som vi stänger ute någon annan från en bostad som kanske passar bättre för dem. Inte sällan får jag intryck av att det är seniorerna som anses vara problemet – det är vi som har fräckheten att bo kvar i en stor lägenhet eller i en villa efter att barnen är utflugna och även efter att en maka eller make gått bort. Genom att återinföra fastighetsskatten eller genom att släppa fram kraftiga hyreshöjningar ska seniorerna få anledning att bryta upp, verkar man tänka. Detta är fel spår.
Det är naturligtvis så att det skulle behövas en större omsättning på bostadsmarknaden där fler kan få sina behov av ett ändamålsenligt boende tillgodosett. Det finns mycket som kan göras för att öka seniorers benägenhet att flytta. Det är precis som Hans Ström från SPF i Gävle säger i SPF:s bostadsrapport ”Att försöka tvinga äldre att flytta går inte. Det är bara om det finns något riktigt bra att flytta till som det kan bli verklighet”. Mer morot än piska alltså.
Det ska naturligtvis även i fortsättningen finnas en rätt att bo kvar i lägenheten/huset så länge en senior själv önskar och det är praktiskt möjligt. För det krävs en väl fungerade hemtjänst och sjukvård i hemmet. Istället för att tvinga äldre att lämna sitt hem bör det byggas attraktiva bostäder så att vi seniorer har valmöjligheten: bo kvar i hemmet med stöd eller flytta till ett till mer ändamålsenligt boende, till exempel ett trygghetsboende. Det allmänna kan göra mycket för att underlätta utvecklingen. Ett permanent stöd för att bygga trygghetsboenden bör införas omgående – istället för att ta bort det tillfälliga stöd som funnits under några år. Staten bör också se över och sänka flyttskatten. Det är åtgärder som kan frigöra bostäder för barnfamiljerna – och som kan underlätta för äldre att flytta i god tid.

Christina Rogestam
förbundsordförande SPF

4 thoughts on “Hur ska vi äldre komma på att vi ska flytta i tid?

 1. Christina! Det du tar upp här fungerar i stadsmilijö med kollektivtrafik o utbyggd samhällsservice!
  Landsbyggden är bortglömd! Hemtjänsten byggs ut för att vi på LB skall vårdas till sista veckan i vårt liv./ Billigast så/ för kommunerna/. Ingen vill flytta från sin milijö, för mig är det OK, men ingen inom berörda myndigheter talar någonsin om detta även SPF är tyst!

 2. Vist är detta ämne mycket viktigt i denna tid då 40 och 50 -talisterna skall ge plats till ungdomarna både vad gäller bostäder och arbete men hur skall de pensionäre kunna göra detta då staten har tagit de sparade pengarna, som togs från våra skattsedalar(inkomster) och försämrade levnads standarden.
  Vilket medför för många vid dagens peningvärde och höga hyror att kostnaden blir alldeles för hög och lusten till att behöva gå fram till kommunen för en ansökan om bidrag sätter för många en skam i kroppen då man hade räknat med att dessa sparade pengar skulle kunna bekosta eventuella dyrare boenden än vad man har i dagens läge.

  Mvh

  Jan-Erik Björnfot

 3. Detta känns som en utopi. Min far stod i kö 2 år då han blev ensam, bodde i en fin 3 i markplan med täppa till, med hög hyra. Fick ingenting och dog 2 år senare, 90 år gammal.

 4. Måste bara berätta hur det också kan gå: Vi är 80 resp. 77 och har bott i kedjehus i 40 år. För ett år sedan erbjöds vi att flytta med till våra döttrars och den enas familjs nya boende och erbjöds där ett eget litet hus på 63 kvm, “så vi kan hålla koll på er när ni blir gamla”!!? Efter många timmars ruelse och tvekan slog vi till och bor sedan snart ett år i ett gammaldags generationsboende med barn och ett par barnbarn. BINGO! Det har visat sig att vi faktiskt har ömsesidig både glädje och nytta av varandra även om man väl får inse att vår praktiska insats kommer att avta Jag lurar på att sätta upp en skylt “Backstugan” eller “Undantaget”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s