Bra jobbat Jönköping!

Jönköping har utsetts av den amerikanska TV-kanalen CNN som en världens tio mest hälsosamma städer. CNNs rankning baserar sig bl a på grönområden, livskvalitet, nyttig mat, kollektivtrafik och innovativa åtgärder mot sjukdomar.

Projektet Esther som Jönköping prisats för handlar om Esther 88 år, en fiktiv person, som klarar sig ganska bra själv trots några kroniska sjukdomar. Även om Esther spenderar mycket tid ensam där hemma så bor hennes dotter i krokarna och i det närliggande området har Esther flera vänner.

Vid Höglandssjukhuset i Eksjö som driver Esther-projektet ställde man sig frågan: vad händer i sjukvårdskedjan om Esther ringer sin dotter och berättar att hon känner smärtor i bröstet? En studie genomfördes som visade att Esther skulle åka runt från den ena platsen till den andra, få vänta om och om igen, och svara på samma frågor från omkring 30 olika personer – detta under 12 timmar. Lösningen blir då att Esther bör höra av sig till en sjuksköterska i första hand.

Detta nya sätt att tänka har lett till att behovet av sängplatser på sjukhusen i Jönköpings län minskade, samtidigt som de äldre får en tydligare riktning på var de ska vända sig och kan få hjälp direkt. En positiv utveckling som besparar både den äldre och sjukvården hälsa, tid och resurser.

Så grattis till Jönköping för gott arbete. Jag kan även konstatera att Esther-projektet verkar väl värt att studera och jag uppmanar fler kommuner och landsting/regioner att ta till sig av erfarenheterna i Jönköping.

Christina Rogestam
ordförande SPF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s